Barion Pixel
Tele büszkeséggel!
A tálka üres
Hírek

Az immunrendszerről

2024.03.14.

Az immunrendszer a kutyák esetében ugyanolyan fontos szerepet tölt be életükben, mint nálunk, az embereknél. Az egészség egyik alapja ez az igen hatékony, természetes, velünk született védekező rendszer. Feladata, hogy ellenőrizze a szervezetbe jutó kórokozókat és megóvja a szervezetet a betegségektől. Akár a mi esetünkben, úgy a kutyáknál is meggyengülhet bizonyos esetekben az immunrendszer. Azért hogy hatékonyan tudjuk védeni kutyánk egészségét, ismernünk kell ezeket az okokat és törekednünk kell a megelőzésükre. Most megtudhatod, mit tehetsz a kedvenced immunrendszerének támogatásáért. Mikor szükséges erősíteni az immunrendszert és hogyan lehet ezt a legeredményesebben megtenni.

Velük született és szerzett immunrendszer

Ahogy az embereknél, az állatoknál is két részből áll az immunrendszer, a velünk született és a szerzett immunrendszerből. Ez a két összetevő egymással igen szoros kapcsolatban áll. A velünk született immunrendszer a szervezet védelmének első pajzsa. A szervezetbe kerülő kórokozókat először ez a rendszer próbálja meg kiiktatni. Az úgynevezett falósejtek igen rövid idő alatt képesek megsemmisíteni a kórokozókat. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez nem sikerül. A velünk született immunrendszer nem ismeri fel az adott kórokozót. Ilyenkor "kapcsol be" a szerzett immunrendszer. Az úgynevezett emlékező sejtek (lymphociták és antitestecskék) pedig újabb, azonos típusú fertőzést már jóval gyorsabban fognak tudni semlegesíteni „emlékező” funkciójuknak köszönhetően.  A szerzett immunrendszer feladata tehát a kórokozó-specifikus védelem. Ezen kívül az alkalmazkodóképesség és a hosszan tartó immunitás biztosítása a kórokozókkal szemben.

miért lesz beteg a kutyánk? 

Egy betegség kialakulásánál tehát az immunrendszer működése kulcsfontosságú szerepet játszik. Az immunrendszer gyengülése, nem megfelelő működése a betegségre való hajlam növekedésével jár együtt. Ahogy a védekező rendszer meggyengül, úgy lesz egyre nagyobb esélyük a kórokozóknak a megbetegítésre. Bizonyos körülmények és hatások kifejezetten gyengítik a kutyáink vele született immunrendszerét. A védekező rendszer hatékonyságát pedig két módon lehet optimalizálni, erősíteni. Egyrészt a gyengítő tényezőket kell a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni, kizárni. Másrészt a természetes ellenálló képességet kell erősíteni, ellenállóbbá tenni.

A stressz gyengíti a kutyák immunrendszerét!

Akárcsak az embereknél, a stressznek a kutyáknál is nagyon kedvezőtlen hatása van a szervezet védekező képességére. Az idegesség, feszültség a test minden sejtjére hatással van. Az immunrendszer gyengülését nagymértékben okozhatja a folyamatos, túlzott stressz. Amíg az emberekenél könnyebben beazonosítjuk a stressz forrását, állatoknál ez nem olyan könnyű. Sok gazdi nincs tisztában azzal, mi okozhat stresszes helyezetet kedvencének. Egy kutya számára bármilyen változás stresszes lehet. Költözés, a lakóhely átrendezése, új családtag érkezése, új kutyákkal és más állatokkal való találkozás. A kiállítások, sportesemények, versenyek is stresszel járnak egy kutya számára. Kimondottan súlyos stresszt jelenthet egyes kutyáknak a gazdától történő elszakadás. Kutyapanzió vagy kutyaszitter felügyelete alá helyezés. A tűzijáték, petárdázás, hangos zene és egyébb zajok, vihar és mennydörgés. Ezek mind rendkívül komoly stresszt képesek okozni az arra hajlamos kutyáknak. Nagymértékben függ az adott kutya személyiségétől, hogyan reagál egy-egy ilyen szituációra.  Van, olyan aki kevésbé stresszel és van, akit nagyon megviselnek bizonyos új szituációk. A gazdik általában rövid idő alatt megfigyelhetik, milyen helyzetben stresszel a kutyájuk. Ezektől pedig ha van rá mód, meg kell óvni őket. Amennyiben a problámát okozó helyzet  kikerülhetetlen, úgy érdemes egy megfelelő kutyakiképzővel beszélni az oldás, nyugtatás lehetőségeiről.  Fontos szem előtt tartani tehát, hogy a stresszhelyzet milyen komoly hatással van a kutyák immunrendszerére. Nem csak azért kell csökkentetni, hogy a kutya az adott pillanatban jobban érezze magát. A stressz hosszú távú, immunrendszerre gyakorolt hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.  

AZ  ÉLRTkor és a táplálás hatása a kutyák immunrendszerére

Az immunrendszer természetes gyengülése a korral együtt jár. Egy öregedő szervezet általában hajlamosabb a betegségekre, fertőzésekre. A gyógyulás is sajnos lassabb és nehezebb folyamat, a regenerálódás már nem megy olyan gyorsan, mint egy fiatal szervezetnél. Az idős kutyáknak tehát fontos, hogy támogassuk az immunrendszerüket. Megfelelően kiválasztott, hatékony készítményekkel, kutyatápokkal.

A táplálás minden életkorban és minden egyednél hatással van az immunrendszerre. Működéséhez ugyanis rendkívül fontosak az ásványi anyagok és vitaminok. A rossz minőségű tápok és táplálás nem biztosítja a megfelelő mikrotápanyagokat a szervezet számára. Ezzel pedig az immunrendszer működését gyengítik. A sok egyéb indok mellett még egy nyomos ok arra, hogy megfelelő minőségű, az ITALICUS szuperprémium kutyaeledellel tápláljuk kedvencünket.

A kölyökkutyák immunrendszere

A kutyák is fejletlen immunrendszerrel születnek, ezért kölyökkorban jóval érzékenyebbek a fertőzésekre. A kiskutyák számára a védelmet a születés után a kolosztrum biztosítja. Ezt a szuka kutya szervezete állítja elő a szülést követő néhány napban és az előtejjel kapja meg a kölyökkutya. Ez az első immun információ a szülőtől, amely beindítja az immunrendszer működését. Az anyatejben lévő ellenanyagok mennyisége azonban folyamatosan csökken a kölykök 12 hetes koráig. A védelem tehát már egyre kevésbé hatásos, de a kiskutyák azonban éppen ebben az időszakban kezdik el felfedezni környezetüket. A kölyköknél a 4-12 hét közötti időszakot ezért immunitási résnek nevezik. Az immunrendszerük még nem elég önálló, az anyatej pedig már nem ad elég védelmet a kórokozókkal szemben. A kiskutyáknak ezen időszakban  szükségük van a megfelelő támogatásra. A speciálisan kölyökkutyáknak készített ITALICUS szuperprémium kutyaeledeleink biztosítják a megfelelő antioxidánsokat és prebiotikumokat. Ez pedig nemcsak a védekezésben segít, hanem biztosítja az immunrendszer megfelelő fejlődését is.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.